Η ANYFION Συμβάλλει στη Νέα Έρευνα για τις Ψυκτικές Αλυσίδες Εσπεριδοειδών

Image - Η ANYFION Συμβάλλει στη Νέα Έρευνα για τις Ψυκτικές Αλυσίδες Εσπεριδοειδών

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης στο Food Control με τίτλο «Αναγνώριση Ετερογένειας Ψύξης κατά την Προψύξη και τη Μεταφορά με Ψυκτικά Τρέιλερ για την Αλυσίδα Εφοδιασμού Εσπεριδοειδών μέσω Εκτεταμένης Παρακολούθησης Θερμοκρασίας σε Πλήρους Κλίμακας Πειράματα.» Αυτή η συνεργατική έρευνα ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη βελτίωση της διαχείρισης της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά εσπεριδοειδών.

Τι Εξερεύνησε η Μελέτη

Η έρευνα, που διεξήχθη από ειδικούς από τα Empa (Ελβετικά Ομοσπονδιακά Εργαστήρια για την Επιστήμη των Υλικών και την Τεχνολογία), Wageningen University, Sensitech Inc., και την ANYFION, διερεύνησε τις ασυνέπειες ψύξης στις αλυσίδες εφοδιασμού εσπεριδοειδών. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές παρακολούθησης, η ομάδα εξέτασε αποστολές εσπεριδοειδών από την Ελλάδα στην Ελβετία, εντοπίζοντας μοτίβα και προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα των φρούτων κατά τη μεταφορά.

Οι κύριοι στόχοι ήταν:

  • Μέτρηση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στις αποστολές και σε πολλαπλές μεταφορές.
  • Εντοπισμός περιοχών όπου τα φρούτα δεν ψύχονται επαρκώς («θερμά σημεία»).
  • Προτάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών ψύξης και τη μείωση των απωλειών φρούτων.

Κύρια Ευρήματα

  1. Διακυμάνσεις Θερμοκρασίας Κατά τη Μεταφορά
    Η μελέτη διαπίστωσε άνιση ψύξη μέσα στα τρέιλερ, με σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των φρούτων σε διαφορετικά μέρη του φορτίου. Τα φρούτα στο κέντρο του τρέιλερ συχνά ψύχονταν λιγότερο αποτελεσματικά.
  2. Περιορισμοί Προψύξης
    Οι τρέχουσες μέθοδοι προψύξης δεν πέτυχαν πάντα τις επιθυμητές θερμοκρασίες φρούτων (4–6°C) πριν από τη μεταφορά, αφήνοντας ορισμένα φρούτα ευάλωτα σε επαναθέρμανση κατά τη διάρκεια της αποστολής.
  3. Προτεινόμενες Λύσεις
    • Χρήση προψύξης με αναγκαστικό αέρα για πιο ομοιόμορφη και αποδοτική ψύξη των φρούτων.
    • Βελτίωση των σχεδίων συσκευασίας και φόρτωσης παλετών για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα κατά τη μεταφορά.
    • Ενίσχυση της παρακολούθησης της θερμοκρασίας του αέρα και των φρούτων για καλύτερη διαχείριση της ψύξης.

Ο Ρόλος της ANYFION

Λόγω του υψηλού κόστους διεξαγωγής πειραματικής έρευνας μεγάλης κλίμακας, η συνεργασία με τη βιομηχανία είναι απαραίτητη για την ακαδημαϊκή έρευνα. Η ANYFION έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτήν τη μελέτη παρέχοντας την αλυσίδα εφοδιασμού της ως βάση για τα πειράματα.

Επιπλέον, ήμασταν κρίσιμοι για τη συλλογή και την τεκμηρίωση δεδομένων.

Γιατί Έχει Σημασία

Η διασφάλιση σταθερής ψύξης κατά τη μεταφορά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας των φρούτων και τη μείωση των απορριμμάτων. Μελέτες όπως αυτή βοηθούν στον εντοπισμό τομέων για βελτίωση, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και τη μείωση των απωλειών μετά τη συγκομιδή.

Πρόσβαση στο Πλήρες Άρθρο

Η μελέτη είναι διαθέσιμη ως δημοσίευση ανοικτής πρόσβασης και μπορείτε να τη διαβάσετε πλήρως εδώ.

Είμαστε ενθουσιασμένοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά τα ευρήματα για να βελτιώσουμε τις πρακτικές μας και να συμβάλουμε στην πρόοδο της αγροτικής εφοδιαστικής. Ενημερώστε μας αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το έργο!