H ΑΝΥΦΙΟΝ ξεκίνησε με στόχο την απευθείας προώθηση
των βιολογικών πορτοκαλιών και του ελαιόλαδου από
το αγρόκτημα του Χρήστου και της Χρυσούλας Στεργίου
στο Ανύφι, Αργολίδας.
Το εγχείρημα σημείωσε πρώιμη επιτυχία με την εξαγωγή
ελαιολάδου το 2011/12, ακολουθούμενη από τα πρώτα δείγματα
πορτοκαλιών που εξήχθησαν στην Ελβετία τον Ιανουάριο του
2013. Αυτά τα πορτοκάλια άνοιξαν την πόρτα στην gebana AG
και την Biohof Fluofeld, και οι συνεργασίες στα φρέσκα φρούτα
έγιναν επιτυχείς και εξελίχθηκαν μακροχρόνιες για την ANYFION.
Τον Οκτώβριο του 2015 ιδρύθηκε η ελληνική εταιρεία
ANYFION GREECE. Οι ιδρυτικές αρχές ήταν απλές
- Πληρώνουμε δίκαιες τιμές στους παραγωγούς.
- Εξάγουμε υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα.
- Αναδεικνύουμε τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων.
- Αυξάνουμε τη γνωριμία των πελατών με τις γεωργικές διαδικασίες.
- Ενθαρρύνουμε κι άλλους παραγωγούς να συμμετάσχουν για αμοιβαίο όφελος.
Τον Νοέμβριο του 2017, η ANYFION ξεκίνησε
συνεργασία με τη MIDER Fruit για τη συσκευασία
φρέσκων φρούτων, η οποία δημιούργησε μια νέα
μονάδα συσκευασίας για να καλύψει τις ανάγκες της ANYFION.
Ενώ τα πρώτα χρόνια χαρακτηρίζονταν από μερική
απασχόληση, το καλοκαίρι του 2019, ο Γιώργος Στεργίου
έγινε ο πρώτος πλήρους απασχόλησης εργαζόμενος.
Τον Απρίλιο του 2020, δημιουργήθηκε το AgriShop
(πρώην Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας), που προσφέρει
συμβουλευτική και γεωργικά εφόδια με εξειδίκευση στη
βιολογική γεωργία.
Επίσης, το 2020, η ANYFION μετατράπηκε σε
Ανώνυμη Εταιρεία, με τη gebana να αποκτά το 20%
των μετοχών, εδραιώνοντας τη συνεργασία τους.
Η ομάδα έχει έκτοτε μεγαλώσει, με νέα μέλη να
υποστηρίζουν διάφορες δραστηριότητες της επιχείρησης,
που πλέον αριθμεί 12 εργαζομένους.
Το βασικό κίνητρο της ΑΝΥΦΙΟΝ είναι να εξασφαλίσει
οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
στον τομέα των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Η ΑΝΥΦΙΟΝ
συνεχίζει να μετασχηματίζει τις εμπορικές πρακτικές, να
καθορίζει τις τιμές της αγοράς για βιολογικές εξαγωγές και
έγκαιρες πρακτικές πληρωμών για τους παραγωγούς και να
βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στη
συγκομιδή.